Vákuummatrac – vagy mégsem?

Vákuummatrac vagy mégsem?

Matrac és matracközött is óriási különbségek vannak. Általános tévhit azonban, hogy a vákuummatrac egy matrac termékcsaládot jelöl. De akkor, mi is az pontosan?

A vákuummatra gyűjtőnév, a vákuumcsomagolt matracokat nevezzük így. Gyártás után, a kész matracokat egy több tonnás nyomatékú présgép alá helyezik, amely összepréseli a matracot, kiszorítva ezzel a levegőt. Majd ezt követően összehengergetik, és egy fóliatömlőbe helyezik a már kilapított matracot. Utána a fóliatömlő két végét lehegesztik, így már nem jut be rajta több levegő a felbontásáig. A vákuumcsomagolásban fontos szerepet játszik a vákuummatrac anyagának összetétele. Ugyanis az is lényeges szempont, hogy az eljárás során a matrac belső szerkezete ne rongálódjon. A vákuumcsomagolt matracok belső anyaga rendszerint valamilyen hideghab típus felépítésű, de előfordul a zsákrugós szerkezet is. A vákuumcsomagolás csak abban az esetben kivitelezhető, ha a matrac megfelelő szellőzésű, légáteresztő tulajdonsággal rendelkezik.

A vákuummatrac abban különbözik a többi matractól, hogy sokkal könnyebben lehet szállítani és mozdítani. A vákuumcsomagolás folyamata során présgép segítségével kiszűrik az összes levegőt. Ekkor egy lapított matracot kapunk, ezt légmentesen zárják le. Ennek az eljárásnak, a vákuumcsomagolásnak köszönhetően hengerformában szállítható, jóval kevesebb helyet foglal el, mint a többi matrac, ami eredeti formában kerül átadásra, ezáltal nehezítve a szállítást. Meglehetősen higiénikus, maximálisan bízhat abban, hogy a vákuummatracot még senki nem használta Ön előtt, hiszen a kicsomagolás után már nem lehet ilyen formában visszacsomagolni. Sőt, elképesztően masszív, a gyártás utáni több tonnás összepréselést is kibírja. Egy kísérletet is végeztek, hogy bebizonyítsák, mennyire bírja a strapát, egy úthengerrel mentek át a matracon, és semmi baja nem lett. Ergonómikus idomulása kifejezetten jó. Az, hogy ergonómikus ebben az esetben azt jelenti, hogy a matrac alakjára nincs káros hatással a vákuumcsomagolás. Amikor egy vákuummatracra ráfekszünk, ugyanúgy kiszorítjuk a levegőt a matracból, mint az eljárás során. Amikor felkelünk, akkor pedig a levegő visszaáramlik a matracba így visszanyerve a matrac alakját.

A vákuummatrac kicsomagolása

Kerüljük a vágóeszközök használatát. Az éles eszközök helyett, amik könnyen kárt tehetnek a matracban, inkább használjuk a kezünket. Finoman tépkedjük le a matracot körülvevő fóliát.
Ne ijedjünk meg, amikor kibontjuk a vákuummatracot, körülbelül egy órának el kell telnie ahhoz, hogy visszanyerje eredeti matrac alakját.
Fontos, hogy a kicsomagolás után legalább 24 óráig ne terheljük a vákuummatracot, mert csak akkor veszik fel teljesen az alakjukat. Ha látszatra úgyis néz ki, mintha már használható lenne, akkor is pihentetni kell.