Fa felület tisztítása puha kendővel

Gondolta volna hogy a klíma, hatással van a ülőgarnitúra állapotára? A bútoroknak nem tesz jót se a túl meleg, se a túl hideg hőmérséklet. Valamint a lámpa melegétől, és a hőt sugárzó egyéb készülékektől is jobb, ha óvjuk a garnitúrát! Íme néhány hasznos tanács, amivel tisztán tarthatjuk ülőgarnitúránkat!

Első számú szabály, hogy a javításnál, minden esetben az erezet irányába haladjunk!

A polírozott ülőgarnitúra kezelése

A polírozott ülőgarnitúra tisztítása során porecsetet és száraz rongyot használjunk. Eszünkbe se jusson semmilyen bútorápoló szert, vegyszert használni, az károsítja az anyagot, a ülőgarnitúra fényét.

A nádazott felületek ápolása

A nádazást jórészt a székek ülőfelületein illetve háttámlákon fordul elő. A felgyülemlett piszok eltávolításához elegendő meleg, szappanos vizet használnunk. Ha komolyabb a szennyeződés, akkor alaposan mossuk át az ülőgarnitúrát. Fogjunk egy ecsetet, vigyünk fel rá kellő mennyiségű sütőport, hagyjuk, amíg megfelelően kiszárad, aztán töröljük át az ecsettel. Végezetül mossuk le hideg vízzel, majd várjunk, amíg megszárad. Ha a nád eltört, vagy megsérült, akkor ragasszunk fel egy újat a régi alá. Elkerülhetjük a nád repedezését, ha alkalmanként citromos olajjal kezeljük le. Ha nem akarjuk, hogy a nádfonat besárguljon, olykor-olykor mossuk át langyos, sós vízzel.

Volt karc, nincs karc az ülőgarnitúrán

Ha az ülőgarnitúrán karcolások keletkeznek, akkor fogjunk egy parafa dugót, itassuk át ecet és olajkeverékkel, majd körző mozdulatokkal dörzsöljük a sérült felületet, és lám, a karcok eltűnnek!

Diófa bútor: Vegyünk egy szem friss mogyorót, pucoljuk meg, vágjuk félbe a szemet, és ezzel dörzsöljük be a karcolást.

Mahagóni: Barna viasszal húzzuk át a karcolást, majd fényezzük le.

Vörös mahagóni: Fogjunk egy finom anyagú ecsetet, vigyünk fel rá jódtinktúrát, és kenjük be a karcolást.

Juharfa: Szükségünk lesz egy vattadarabra, azt itassuk át jódtinktúra és denaturált szesz keverékével. Várjuk meg, amíg megszárad, majd vonjuk be viasszal, és fényesítsük ki.

Ébenfa: Fekete színes ceruzával javítsuk ki az ülőgarnitúrát.

Teakfa: A karcolásokat finoman dörzsöljük be fémgyapottal, utána kenjük át terpentin és lenolaj mixtúrával.

Világos színű fabútor: A karcokat kenjük be színtelen cipőkrémmel, így láthatatlanná válnak. Vagy dörzsöljük be egy fél dióval a sérüléseket. A kis karcolásokat eltüntethetjük akkor is, ha fehér vazelinnel kenjük be őket. Hagyjuk állni 1 napig, ezután dörzsöljük be a fába. Végezetül fényezzük át az ülőgarnitúrát.

Intsünk búcsút a foltoknak!

A vízfoltok eltüntetése: Fogjunk egy kendőt, nedvesítsük át, majd tegyünk rá egy kevés fogkrémet. Ezzel kezdjük el dörcsölni a foltokat! Ha így sem tűnnek el a foltok, akkor keverjünk egy kevés szódabikarbónát a vízhez és ismételjük meg a folyamatot. Másik megoldás, ha vajból és cigarettahamuból készítünk otthon egy krémet. Vigyük fel a foltra, töröljek fel egy nedves kendővel és utána mint a legtöbb esetben fényezzük. Hasonlóan eredményes, ha szivarhamut és olajat keverünk össze, felvisszük egy parafadugóra és átdörzsöljük a foltokat.

Más foltok eltávolítása: Egy-két zsemlét forrósítsunk meg a sütőben, majd törjük őket össze, és addig dörzsöljük a foltot, amíg el nem tűnik.

Ha a garnitúrán festékmaradványok vannak, akkor áztassuk le hajolajjal.
Tintafoltok esetében, ecetes törlőrongyot használjunk.

A bútor fényesítése: A vásárolt bútorfényezőhöz keverjünk egy kávéskanál almaecetet, és ezzel tisztítsuk végig.