TENCEL - 50 féle matrac

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

TENCEL

Tencel steppelt matrachuzat

STEPPELT TENCEL huzat
470 gramm/m2.

70 %
mikrotextil
30 %
TENCEL
320 g/m2

+ 150 g/m2. alsó steppelt  
100 % poliester vlies vatta.

Steppelt.
40 fokon mosható.

A TENCEL STEPPELT matrachuzat, egy speciális technológiával készült mikrotextília matracszövet, mely 30% TENCEL szálat tartalmaz. A matracszövethez, 150 gramm / négyzetméter sűrűségű alsőpárnázó vliesvattát steppeltünk hozzá.

A huzat zipp-záros, levehető, mosható.

TENCEL :

A
TENCEL fonal, 100% természetes élő fából származó farostból    készül.

A TENCEL anyag jobban szívja a nedvességet, mint a pamut, puhább, mint a selyem és hűvösebb, mint a vászon.

A TENCEL a természet funkcionális anyaga. Növényi eredetű, nyersanyaga a fa. Ennek a növényi rostnak a kitermelése már önmagában környezetkímélő, mivel zárt rendszerben állítják elő, amelyhez nem használnak vegyi anyagokat; a gyártás során kizárólag nem-mérgező organikus oldószerrel nyerik ki a rostot a fából.

A TENCEL anyag struktúrája nagyon különleges, egészen apró rostszálakból áll, a TENCEL anyag ennek köszönhetően 50%-kal jobban vezeti el a nedvességet, mint a pamut.

TENCEL anyagoknál a baktériumok szaporodásának lehetősége csökkentett. A nedvességet ugyanis közvetlenül a rostok belsejébe szállítja, így nem képződik olyan nedvességréteg a huzaton, amely a baktériumok növekedésének fenntarthatná.

Az anyag felülete nagyon sima, puhasága észlelhető, így a bőr irritációját megelőzi. Így a TENCEL huzat optimális érzést nyújt a bőrnek a sima felületnek köszönhetően.

Mikrotextil:
A mikroszálak nagy előnye, hogy a belőlük készült textilanyag nagyon puha, kellemes fogású, szép esésű. Mosás után nagyon hamar megszárad. Manapság már nagyon sokszor találkozunk velük különböző sportruhák, fehérneműk, kelmék esetében, de használatuk elterjedt az ipari alkalmazású nem szőtt kelmék gyártásában is. A bútor ipar is előszeretettel használja. Ezeknek a szálaknak a megjelenése új alkalmazási területeket nyitott meg a textilanyagok számára.

A mikroszálak nagyon hajlékonyak, együttesen nagy felületet képviselnek, a fonal keresztmetszetében nagy számú elemi szálat alkotnak. Mindennek következtében puha, nagy fedőképességű, hűvös tapintású textilanyagok készíthetők belőlük.

Mikroszálaknak nevezik általában azokat a mesterséges szálasanyagokat, amelyek szálfinomsága nem haladja meg az 1 dtex-et, azaz amelyekből 10 ezer méter hosszú szál tömege nem nagyobb 1 grammnál. A 0,1 dtex-nél finomabb szálakat ultra-mikroszálaknak is nevezik. A mai szintetikus szálgyártás már 0,0001 dtex finomságú szálak előállítására is képes, ezek az ún. szuper finom mikroszálak. Az ilyen finom szálak feldolgozása a szokványos textilipari gyártási módszerekkel nagyon bonyolult és lassú, a 0,8 dtex körüli finomságú mikroszálak azonban a szokásos eljárásokkal már kezelhetők. A valódi (hernyó-) selyem elemi szálfinomsága 1,3 dtex körül van (10 000 m hosszú fonal tömege kb. 1,3 g), ezért egyes fonalgyárak a fenti definíciótól eltérően a mikroszálak határfinomságát itt, az 1,3 dtex-nél húzzák meg. (Összehasonlításul: a pamut elemi szálak finomsága 1,5-2,5 dtex, a gyapjúszálaké 3-6 dtex.)


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz