A matracok, ülőgarnitúrák a legtöbb esetben rugós ülő illetve fekvő- felülettel készülnek. Sajnos nem ritka, hogy az emberek rossz tapasztalatokat kötnek a rugórendszerhez. Biztos ön is tapasztalta már, hogy borzasztóan kényelmetlen a bútor, hogy hallani, ahogy kattog a rugó, sőt az a legrosszabb, amikor már érezhetővé is válik, a rugó szinte kitüremkedik a huzatból. De elárulom Önnek, hogy ez csak akkor áll fenn, ha a kivitelező hanyag munkát végez. Ha egy minőségi mestert választunk a bútor elkészítésére, akkor hatását tekintve lehet nagyon komfortos és időtálló.

A szimpla rugórendszer felépítése

A rugórendszerek egyik fajtája a rugós kivitelű, ami azt jelenti, hogy a vázszerkezetre bonell acélrugót erősítenek. A bonell rugó egy tölcsér alakú rugó, lényege hogy az összes rugó össze van kötve egymással, keresztben pedig egy kör alakú spirál kapcsolja össze rendszerré a rugókat, aminek végeredménye egy igen masszív rugószerkezet. Nagyon rugalmas, ennek köszönhetően rendkívül kényelmes.

Epeda rugórendszer

Az ilyen változatú rugórendszer, fűzött rugó szerkezetű, egybefüggő acélhuzalból készül. Előnyös, mert az acélhuzal nagy szakítószilárdsággal rendelkezik és alaktartó rugótest alakítható ki a hengerrugók egymásba fonásával. Azonban ez az egymásba fonás a terhelés hatására súrlódik. Ma már nem nagyon gyártanak ilyen rugórendszerű bútorokat, viszont antik garnitúráknál még találkozhatunk velük.

A dupla rugós rugórendszer szerkezete

Ebben az esetben a vázszerkezetre elsőként egy síkrugót rögzítenek. Ez egy lapos “S” alakú rugófajta. Ezt követően erősítik rá a bonell rugót, azután következik a szövet. A bonell rugós rugórendszer egyik speciális fajtája a Herkules rugózat. A Herkules féle rugórendszer kifejezetten teltebb, nagyobb súlyú emberekre lett kifejlesztve. Ebből kifolyólag keményebb, mint a többi, és nagy teherbírású. A Herkules rugó többnyire ugyanolyan, mint a bonell rugó, csupán annyi különbség van, hogy a dupla tölcsér alakú rugótestek átmérője a Herkules rugónál jóval kisebb.

Hästens – zsákrugós rugórendszer

Ez a típusú rugórendszer, egy új, sajátos technológiával készült rugórendszer a piacon, amit nem is olyan rég szabadalmaztattak. A rugórendszer kialakítása szerint a rugók egymástól függetlenül mozoghatnak, amivel végső soron egy hajlékony, meglehetősen rugalmas ágyat hoznak létre. A rugók Svédországban, a legjobb minőségű acélból készülnek. Felveszi testünk alakját, ezzel még inkább fokozva a kényelemérzetet.