Memory matrac – a hatékony alvásért

Emlékezőmatrac, avagy a memory matrac

Elképzelte már, hogy milyen lenne, ha létezne egy olyan matrac, ami felveszi testének alakját, meglehetősen puha és számos előnnyel rendelkezik? Akkor Önnek az emlékezőmatrac az ideális választás.

Mi is az a memory matrac?

A memory egy angol szó, jelentése emlékezet, emlék. A matrac azért kapta a nevét, mert tökéletesen, szinte milliméter pontosan felveszi a test alakját, tehát „emlékezik rá”. Ebből kifolyólag az emlékezőmatrac, eredeti alakját lassan nyeri vissza.

Hogyan működik?

Mechanikája szerint a testsúlyt, és a hőmérsékletet veszi alapul, így biztosítva a tökéletes alátámasztást. Egy olyan páratlan, formakövető, gumiszerű (viszkoelasztikus poliuretán) hab van benne, aminek a keménysége a hőmérséklet hatására változik. Minél alacsonyabb a hőfok, annál kevésbé változik a memory matrac formája, és minél magasabb hőmérséklettel lép kapcsolatba, annál rugalmasabbá válik. Amint a memory matrac érintkezik a test hőmérsékletével, a matrac megpuhul. Különleges anyagból készül, az emlékezőmatrac nyitott sejtszerkezettel rendelkezik. Ezek a sejtek át tudják adni egymásnak a nyomóenergiát, ezzel eloszlatva az egész felületen a testtömeget és a nyomáskülönbséget.

Jótékony hatásai a szervezetre

Elsősorban azoknak lett kitalálva, akik régóta küzdenek gerinc, nyak illetve hátfájdalmakkal. A kismamák, és a sokat forgolódok számára is optimális megoldás, ami segít a relaxálásban.
Az emlékezőmatrac megfelelő helyzetben tartja a testet, gyengédségének köszönhetően felettébb kényelmes és nyugtató érzést kelt. Kutatások bizonyítják, hogy az emlékezőmatrac használatának köszönhetőn 80%-kal csökkent az éjszakai forgolódások száma.

A memory matrac hátrányai

Az, hogy az emlékező hab anyaga hőre lágyul, egyaránt lehet pozitív és negatív. Az árnyoldala az, hogy jobban raktározza a hőt, ami meleg érzetet kelt. Továbbá, légáteresztő képessége igen gyenge. Nem szellőzik úgy, mint a hideghabos matracok. Valamint, a használat során a viszkoelasztikussága jelentősen csökken. Előfordulhat, hogy egy idő után, a matrac eredeti alakjára történő visszaállás ideje lerövidül.

Az emlékezőmatrac esetében is kiválaszthatjuk, milyen magasságú emlékezőmatracra van szükségünk, magasabbra vagy alacsonyabbra. Továbbá, hogy komfortérzetileg inkább a lágyat, vagy a félkeményet szeretnénk. Sőt még azt is megszabhatjuk, hogy az emlékezőhab rétege mekkora legyen.

Ne hagyjuk magunkat átverni!

Mint általában a termékek nagy részéből, az emlékezőmatracból is készítenek hamis darabokat, amik látszólag ugyanolyannak tűnnek, mint az igaziak. A következőkben felsorolt információk segíthetnek abban, hogy elkerüljük ezt.
A memóriamatracra általában 10-15 év garanciát adnak.

  • a memory matrac teherbírása 110kg/ főnél kezdődik
  • az optimális memóriahab vastagság 4-7 cm között van
  • a matrac ideális vastagsága 17-18 cm-től kezdődik