Ahogy a burkolólapok, fali csempék, greslapok esetében a PEI érték, úgy az ülőgarnitúra szövetek esetében a martindale-mutató az, ami megmutatja, hogy választottunk mennyire kopásálló.

Amartindale-mutató az ún. beülések számát mutatja meg, egyszerűbben szólva azt, mennyiszer ülhetünk bele az ülőgarnitúrába anélkül, hogy az ülőgarnitúra felülete kopásnak indulna. Egy átlagos szövet martindale mutató ja 15-20 000 körül mozog, az években kifejezve – feltételezve az átlagos használatot és a megfelelő kezelést – 3-5 év használatot jelent. Egy csúcskategóriás szövet esetében a martindale-mutató elérheti akár a 250 000-t is.

Értelemszerűen tehát minél magasabb a martindale-mutató, annál minőségibb és tartósabb szövetről beszélünk. Persze a martindale-mutató növekedésével rohamosan növekszik a választott ülőgarnitúra szövet ára is.

A martindale-mutató nem tünteti fel minden szövetgyártó, ilyenkor bátran gyanakodhatunk arra, hogy nem a legjobb minőséget kapjuk. Egy minőségi ülőgarnitúra szövet gyártója bátran vállalja ennek feltüntetését, nincs rejtegetnivalója.

Ne feledje, hiába magas a martindale-mutató, ha nem kezeli megfelelő ülőgarnitúráját, ugyanúgy hamar tönkre megy, mint ha gyengébb minőségű szövetet választ.