Lemosható szövet

A lemosható szövet hatalmas előnye – mint neve is mutatja – a könnyű tisztíthatóság. A kevésbé makacs foltok, mint pl. kiömlött üdítő egyszerűen csak töröljük le egy száraz tisztítókendővel vagy ruhával. A makacsabb szennyeződések, mint pl. toll tinta eltávolításához használjunk vizet, nedvesítsük be a felületet vagy a törlőkendőt, esetleg mindkettőt.

A lemosható szövet tulajdonságát az impregnálás útján nyeri, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ülőgarnitúra nem igényel semmilyen ápolást vagy rendszeres tisztítást, mondván majd egyszer letakarítjuk, hiszen úgyis csak víz kell hozzá. Ez tévhit! Ahogyan környezetünkben mindent, ügy az impregnált szövetet is rendszeresen takarítani kell, különben könnyen meglepetés érhet minket; egy gyönyörű fehér ülőgarnitúra hamar más színben pompázhat.

Mikroszálas szövet

A mikroszálas szövet takarítása elsősorban kárpittisztító géppel ajánlott, javallott továbbá tisztítófolyadék használata is. Elkerülendő a nem megfelelő tisztítószer alkalmazása; elsőnek próbáljuk ki egy nem látható felületen, mit érünk el vele. Használhatunk akár kárpittisztító habot is, azonban mindenképpen figyeljünk oda az alkalmazott kefe durvaságára – válasszunk minél finomabbat.

Bármelyik módszer is választjuk, két dologra kel kiemelten figyelmet fordítani:

    • a tisztítás megkezdése előtt mindig porszívózzuk ki az ülőgarnitúrát, elkerülve ezzel, hogy a port belekenjük
    • a tisztítás befejeztével mossuk át tiszta vízzel is az ülőgarnitúra szövetet, így elkerüljük az utólagos foltosodást

Plüss szövet

Kényes szövettípus, elsősorban vizes tisztítást igényel, de nem bő vízzel. Nem árt néha finom kefével felfrissíteni az plüss ülőgarnitúra szövetet. A szennyeződés mértékétől függően szükséges lehet tisztítószer alkalmazása is, itt elsősorban kárpittisztító habot ajánlunk. Ne felejtsük el itt sem az előzetes porszívózást és az utólagos tiszta vizes tisztítást, így elkerüljük a foltosodásokat. Ha fáradozásaink hiábavalóak, forduljunk mindenképpen szakemberhez, az újrakárpitozás drágább mulattság.

Textilbőr szövet

Tisztítása hasonlít a lemosható szövethez. Ha még frissen tudjuk eltávolítani a szennyeződést, elég lehet egy tisztítókendővel vagy ruhával gyorsan áttörölni. Makacsabb szennyeződések esetén azonban már tisztítószerhez nyúlni, pl ablakmosó folyadékhoz – higgyék el, csodákra képes. Az alapszabályokat itt se feledjük; vegyszer alkalmazása előtt nem látható, rejtett felületen próbáljuk ki a szert, a vegyszer alkalmazásának befejeztével tiszta vízzel is mossuk át az ülőgarnitúra szövetet.

Valódi bőr

Természetességéből eredően a legtöbb gondoskodást igénylő szövet. Rendszeres porszívózást igényel, hogy a pórusai megtisztuljanak, ezzel segítve bőr lélegzését. A bőr sajnos rendkívül érzékeny a folyadékokra, hajlamos azt magába szívni, megrepedezni. Éppen ezért a kiömlött folyadékokat a lehető leggyorsabban töröljük fel az ülőgarnitúráról. Általános tisztítást csak és kizárólag erre a célra szánt tisztítószerrel végezzünk! A megfelelő kezelést a bőr meghálálja és sokáig fog szolgálni minket.

Zsákvászon szövet

Rugalmas, nem nyúlós, azonban annál inkább bolyhosodó anyag. Elsősorban rendszeres porszívózást igényel, másodsorban gépi tisztítást. Az említett bolyhosodás miatt kárpittisztító habot és kefét csak a legvégső esetben használjunk, ha már nincs más választásunk. Az ülőgarnitúra károsodásának elkerülése érdekében ilyenkor is inkább szakember igénybevételét javasoljuk.

Zsenília szövet

Takarítása megegyezik a mikroszálas szövettel, ugyanúgy kiemelten kell figyelni a megfelelő tisztítószerre, az előzetes porszívózásra és az utólagos vizes tisztításra.