Az ágy elemi része, az ágykeret

Franciágy keret matrac nélkül

A megfelelő ágykeret megtalálása nehéz feladat. Pedig csak annyi kellene, hogy ne mozogjon ide-oda, ne nyikorogjon, strapabíró legyen, ne szakadjon le, ha egy testesebb ember ráfekszik. Továbbá, hogy könnyű legyen az ágykeret összeszerelése, ne vegyen el órákat az életünkből. A mai modern technológiának köszönhetően, ezek a problémák könnyen kiküszöbölhetőek.

Az ágykeret az ágy egyik elemi része, maga az alapzat, a váz. Az ágykeret részei a fej, láb és szélsínek. Megfelelő pozícióba helyezi a matracot. A tökéletes ágykeret stabil és mutatós, alátámasztja a matracot.

Miből készül a mai ágykeret?

Fenyő ágykeret (lehet borovi, luc, vagy vörösfenyő)

Ennek az ágykeretnek a legelterjedtebb alapanyaga, a fenyőfa, amely könnyen elérhető. A fenyőfa nő az egyik leggyorsabban a fafajták közül, mindemellett akár kézzel, akár géppel is megdolgozható. A fenyőfából készített ágyak erezetük miatt kellemes, természetes hangulatot teremtenek.

A keményfa ágykeret (ide sorolható a bükk, tölgy, kőrisfa)

A keményfából készült ágykeretek magas fokú minőséget képviselnek. Meglehetősen masszívak, és ellenállnak a külső behatásoknak. Terhelhetőek és kiállják az idő próbáját. Azonban számos előnye miatt, ez a legmagasabb ár-fekvésű ágykeret. Egy hosszan tartó befektetés.

A textilbőrből készült ágykeret az utóbbi időben nagyon felkapottá vált. Ez az ágykeret nagyon masszív és modern megjelenést kölcsönöz.

Az ágykeretek különféle kategóriába csoportosíthatóak. Van támlás, és támla nélküli, vannak egyszemélyes és kétszemélyes ágykeretek, ágyneműtartós és tartó nélküli ágykeretek is.

Az ágykeret karbantartása házilag

A lakkozott fafelületeket olykor nem árt egy vizes ronggyal áttörölni, méhviasszal, növényi olajjal, vagy citrommal leápolni. A tölgykeret tisztítására langyos sört használjunk. Egy kis ideig dörzsöljük a szivaccsal, utána azonnal töröljük szárazra. A textilbőr ágykeretet nedves ronggyal ápoljuk.

Az ágykeret kiválasztásakor figyelembe kell vennünk az anyagvastagságot, az ágy illesztését és a feldolgozott fa minőségét.