A tökéletes paplan – kényelem felsőfokon

A tökéletes paplan - kényelem felsőfokon

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a pihenés milyen fontos dolog az ember életében és mennyire szüksége van rá a szervezetnek. Ne gondolja azt, hogy mindegy hogyan, mivel takarózik. Nincs is jobb, amikor egy komfortos, puha paplan szinte átölel bennünket, amikor alszunk. Egy paplan képes hatással lenni az álmainkra, a reggeli felkelés hangulatára, sőt egyesek esetében az egész napra.

A paplanok között óriási a választék, formájuk, méretük, anyaguk sokszínűsége merőben megnehezíti döntésünket.

A paplanok töltetük szerint

A paplanoknak tömésük szerint három tág csoportja van. A hagyományos pehelytöltetű, a természetes-szál töltetű, és a márkás alvószál töltetű paplan.
A pehelytöltetű paplan készülhet dunnalúd-pehelyből, libapehelyből vagy libatollból. Az ilyen típusú paplanok meglehetősen puhák és könnyűek, kiemelkedő melegtartó és nedvességfelvevő tulajdonsággal bírnak.
A természetes-szál töltetű paplanokat élőgyapjúval, bambusszal és pamuttal töltik meg. Jellemzőik ezeknek a paplanoknak, hogy természetes alváskomfortot biztosítanak, magas minőségűek, puha fogásúak. Hőmérséklet kiegyenlítő, nedvesség felvevő és leadó képességgel rendelkezik.
A márkás alvószál töltetű paplan bőrbarát, Hollofil®, Climarelle®, Comforel®, Climarelle® azok a márkák, amivel a paplant töltik. Ezt a változatú paplancsaládot modern technológiával gyártják, megnövelt nedvességáteresztő képessége van és könnyen tisztítható.

Évszakhoz alkalmazkodva

Nem csak töltetük szerint kategorizálható a paplan, hanem évszaknak megfelelően is. A téli, hidegebb időre célszerű vastag paplant választanunk és olyat, ami megtartja a meleg levegőt. Ez akkor lehetséges, ha jól szellőzik, viszonylag könnyű és pehelyszerű anyagból van. Az őszi-tavaszi paplan közepes vastagságú, nem túl vékony, de nem is túl vastag. Esetében szintén fontos a paplan légáteresztő képessége, és hogy hogyan reagál a test hőmérsékletére. Az év melegebb hónapjain érdemes vékony paplant használnunk. Ezek a vékony paplanok javarészt pehelykönnyűek és jól szellőznek. Ha azonban nem szeretne ilyen sűrűn paplant váltani, akkor az ön számára a négyévszakos paplan az ideális. Az ilyen típusú, speciális paplan, két összekapcsolható paplanrészből áll. A vékony nyárra, a vastagabb az őszi-tavaszi időszakra jó, de ha mindkettőt egymásra tesszük, már kész is a téli paplanunk.

Antiallergén paplan

A paplannak létezik még egy igazán hasznos változata, a kifejezetten allergiások számára létrehozott antiallergén paplan. Belső töltetének köszönhetően megakadályozza a por, pollen és az atkák megtelepedését. Emellett kiváló hőszigetelő képessége van.