A színek behatóbb ismerete sokat segíthet tökéletes életterünk kialakításában. Ehhez még szükséges tudnivaló az is, hogy az egyes színek milyen élettani és pszichés hatással tudnak ránk hatni. Rengeteg kutatás foglakozott a színek élettani hatásával. Hangulatunkat nagyban befolyásolja, milyen színekkel vesszük körül magunkat

Nézzük meg gyakorlatban ez mit jelent:

Sárga: serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, jó a fáradság elűzésére (dolgozó szobába ezért nagyon ideális) és a depresszió ellen, aktiválja az epe működését, erősíti az önbizalmat, jó hangulatot kelt, hiszen a napsugarat idézi fel bennünk. Falak színének alkalmazásánál tágítja a teret.

Narancs: életvidámságot sugall, jókedvre derít, serkenti az étvágyat, boldogság érzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk, annál halványabb árnyalatát válasszuk.

Vörös: melegséget, túlfűtöttséget-szexualitást sugároz. Enyhítettebb változata, ha pl. a téglaszínnel, vagy lazaccal váltjuk ki. Élettani hatása miatt alkalmazásával óvatosak legyünk, ugyanis megemeli a vérnyomást, emeli a légzésszámot, (viszont rossz vérkeringés esetén ideális). Cselekvésre ösztönző, figyelemfelkeltő szín. Olyan helyiségekben ahol a pihenés a nyugalom elérése a cél, ne alkalmazzuk, ellentétben a szórakozó helyekkel, ahol ideális az ott lévők ébrentartására, felpörgetésére. Inkább kiegészítő színként érdemes használni, pl. az arannyal nagyon elegáns, exkluzív hatást tudunk elérni.

Lila: általában divatszínként jelenik meg, figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín, ezüsttel alkalmazva extravagáns tereket tudunk vele létrehozni. Fájdalomcsillapító és immunrendszer erősítő hatása van.

Rózsaszín: sajnos unalomig és ellenszenvig alkalmazott szín, főleg a gyerekeknek szánt ruhadarabokon és a női kiegészítők-ruhák színkínálatában, pedig mértéket tartva a nőiesség, a lágyság és a romantika színe.

Barna: a föld a biztonság színe, az állandóságot, a hovatartozást fejezi ki, azonban óvatosan bánjunk vele, mert sötét színe komorságot is sugallhat, mindenképpen vidám, élénk színeket tegyünk mellé.

Kék: a tisztaságot a frissességet sugallja. Sok tisztítószert-mosószert árusító cég alkalmazza termékei csomagolásán. Nyugtató szín és csökkenti az étvágyat és a vérnyomást, hálószobában használva alvásunkra is jó hatással bír. Hiperaktív gyerekek szobájánál szintén érdemes használni. Remek tértágító hatása van.

Zöld: nyugtat, pihentet, ellazít, csökkenti a vérnyomást. A világosabb árnyalati tágítja, a sötétebb sajnos szűkíti a teret.

Fehér: (a színek együttese alkotja): a tisztaságot az ártatlanságot sugallja, bár a keleti kultúrákban a gyász színe. Nagyon elegáns teret tudunk vele elérni, ami egyfajta könnyedséget éreztet, de vigyázat padlóra alkalmazva “lebegtető” hatást érünk el, ami csökkenti a biztonságérzetet.

Fekete: (valójában a színek hiánya): alkalmazásánál legyünk nagyon óvatosak. Ugyan a fehérrel alkalmazva elegáns és egyedi, de túl rideg és tárgyilagos is tud lenni.

Szürke: passzív mind pszichikailag, mind optikailag.