Matractisztítás

Az ágybetétek, matracok a kórokozók által kedvelt táptalajok egyike. Ilyenek a poratka, a moly, különféle baktériumok, hogy csak egy párat említsek A hiedelemmel ellentétben, nem elég, ha állandóan cseréljük az ágyneműt, sőt olykor kiporszívózzuk, attól még a probléma nem fog megoldódni. A rendszeres matractisztítás, vagyis a baktériumoktól való mentesítés egészségügyi szempontból elengedhetetlen!

A matractisztítás leghatékonyabb módszerei – tisztítók

A legnépszerűbb technológia a matractisztítás esetében a vegyszermentes széndioxidos mélytisztítás. A nagy nyomású, forró vizes, széndioxiddal dúsított tisztítószer áthatol az ágyhuzaton, a tömőanyag legmélyebb részéig fejti ki hatását és elpusztítja a kórokozókat. A mélytisztítással- a fedőhuzat és tömőanyag fajtájától függően- mélyen behatol a matrac belsejébe és megtisztítja a szennyeződésektől. Másik szintén kedvelt eszköz a Potemar, ami hasonlít a háztartásokban található porszívóhoz. „A gépbe beépített ultrahangos jelgenerátor az ultrahangos vesekőzúzáshoz hasonlóan fellazítja, feldarabolja az ágyban észlelt szennyeződéseket, a gép elejébe beépített UV lámpa pedig porszívózás közben fertőtleníti a matracot. Majd végül a matracon egy hajtógázmentes, kizárólag természetes anyagokból álló matractisztító spray-vel biztosítják a tartós hatást.”

Matractisztítás házilag

Érdemes lehúzható és mosógépben mosható matrachuzattal rendelkező matracot vásárolni.
Ha nincs levehető huzatú matracunk, fontos a matracvédő használata, így meg tudjuk óvni a matracot a szennyeződésektől. A matracvédőt, egy egyszerű házi mosógépben is kimoshatjuk 40-60 fokon.

A fix, nem levehető huzatú matractisztítás lépései

Először egy kis teljesítményű porszívóval kezdjünk neki, ami megszabadítja a matracot a felületi poroktól. Utána szükségünk lesz valamilyen kárpittisztító habra, vagy ha az nincs, akkor egy semleges hatású tisztítószerre és langyos vízre. Fontos, hogy a matractisztítás során inkább a habot használjuk, ne áztassuk el a matracot, és hagyjunk időt, amíg hatni kezd. Ha foltot és abból eredő szagot akarunk eltüntetni, akkor az előbbiek után használjunk higított ecetet. Áztassunk be egy törlőkendőt, hígított ecetes langyos vízbe, dörzsöljük át a felületet és hagyjuk állni körülbelül fél órát. Ezután mossuk át tiszta vízzel. Minden esetben várjuk meg, míg a matrac teljes egészében szárazzá válik, ezzel elkerülve a kellemetlen szagot, illetve a penészedés kialakulását. Végezetül fontos megjegyezni, hogy a matractisztítás folyamán kerülendő a túl magas hőmérséklettel történő tisztítás, mert csak kárt tesznek az anyagban.

A matractisztítás gyakorisága

Tisztító cégek esetében:
Normál körülmények között elegendő, ha évente egyszer tisztítjuk. Allergia, vagy megbetegedések esetén legalább félévente szükségszerű a matractisztítás elvégzése.

Házilag:
Hetente minimum egyszer porszívózzuk ki az ágyat, rendszeresen cseréljük le az ágyneműt. Bár sose fogja maximálisan kiirtani a kórokozókat, de a felületi szennyeződéstől megszabadulhatunk és csökkenthetjük a megtelepedések kockázatát.