Bútorrestaurálás, javítás - előtte utána

Lekopott a szövetanyag a garnitúráról? Eltört az antik ülőgarnitúra egyik lába? A kedvenc bútoránál előjöttek az igénybevétel által jelentkező problémák? Több éve ott porosodik a pincében, nincs szíve továbbadni, kidobni, vagy lecserélni a meglévőt egy újra? Létezik rá megoldás, a bútorrestaurálás és javítás!

Mi is az a bútorrestaurálás?

A múlt értékeinek megőrzése több szempontból lényeges. A bútorrestaurálás több mint egy szakma, az egy tudomány és maga a művészet. A restaurátor konzerválja és renoválja értékeinket. Meglepően sok szakember dolgozik Magyarországon azon, hogy visszavarázsolja elhasznált, hibás garnitúráját olyanná, amilyen volt. A restaurálással foglalkozó emberek, a munkát általában saját kezűleg végzik, kéziszerszámokat használnak, az adott kornak megfelelő anyagokkal dolgoznak, a garnitúrák eredeti stílusukban kerülnek helyreállításra.
Jelenleg két irányzata van, az egyik csoport szerint a javításra váró részeket az adott kornak megfelelő anyaggal kell helyreállítani, olyan formában, hogy a bútorjavítás láthatatlan maradjon. A másik társaság pedig azt vallja, hogy a korrigálás ne legyen szembetűnő, de ugyanakkor el lehessen különíteni egymástól az autentikus és a restaurált részeket.

A bútorrestaurálás körüli procedúra

A munkafolyamat úgy zajlik, hogy először megérkezik a helyreállítani kívánt darab az adott műhelybe. A szakemberek megvizsgálják a bútort, hogy milyen állapotban van és hogy milyen javításokat kell majd a későbbiekben elvégezni rajta. Ezt követően, egy állapotleírást készítenek, amely összefoglalja, a szükségesnek vélt teendőket, az eljárási technikákat, továbbá hogy milyen alapanyagokat fognak majd használni, és milyen vegyszereket. Ha Ön, illetve a megbízó beleegyezik a feltüntetett folyamatok elvégzésébe, akkor a szakemberek a leírtak alapján elkezdik a restaurációs munkálatokat. Először is alaposan megtisztítják, azután következik a kisebb, nagyobb sérülések, hibák, törések, pótlások renoválása. Végezetül a korszerű technológiával, felviszik az eredetinek megfelelő felületkezelő anyagot.

A műtárgyakon, kedvenc bútorainkon sajnos ugyanúgy fog az idő vasfoga, mint a legtöbb terméken, amit használunk. Érdemes a bútorokat óvni, időközönként karbantartani, hiszen ezzel nem csak időállóbbá válik, de komoly összegeket is megspórolhatunk.